Βία κατά των Γυναικών: Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψή της

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μια κατάσταση διαχρονική , συμβαίνει σε όλους τους λαούς και όλους τους πολιτισμούς και σε όλα τα μορφωτικά και οικονομικά επίπεδα.

Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών αντιστοιχεί στον ορισμό που υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή(παρ. 113).

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

Τα αποτελέσματα ερευνων για τη βία εναντιον των γυναικών στην πολιτισμένη Ευρώπη είναι αποκαρδιωτικά Σύμφωνα με τα ευρήματα, μία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 και άνω, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες μεταξύ 15 και 44 χρόνων, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο.

Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα

Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από τον σύζυγο ή σύντροφό της .

Στην Ελβετία, το 20% των γυναικών έχει κακοποιηθεί σωματικά

Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο

Στην Γαλλία, μία κάθε πέντε μέρες εξαιτίας της αντρικής κακοποίησης στο σπίτι.

Στην Ελλάδα, το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης.

Από την Παπαδιώτη Βάσω, ομιλήτρια της εκδήλωσης και Επιστημονική Υπεύθυνη Κε.Συ.Θε.Σ.

Πηγές:

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ΚΕΘΙ, ΓΓΙ, ευρωπαϊκό πρόγραμμα Daphne II στα πλαίσια του WWP, UN WOMEN

Δείτε εδώ την εκδήλωση:

prosklisi-okpapa